Il Cattopardo
21 maart 2025 - Siracusa, Italië
Il Cattopardo
Ter voorbereiding op onze vakantie naar Sicilië hebben we thuis de zesdelige miniserie Il Cattopardo (de Tijgerkat) van Netflix bekeken. Het verhaal is een verfilming van het gelijknamige boek van Giuseppe Tomasi di Lampedusa en speelt zich rond 1860 af op Sicilië. De hoofdpersoon, de Tijgerkat, is een Siciliaanse prins die afstamt van de Bourbons. Hij worstelt met de botsing tussen de oude adellijke privileges en de nieuwe tijd, waarin onder leiding van Garibaldi de eenwording van Italië tot stand komt.
Wij hebben genoten van dit schitterende kostuumdrama en de mooie natuuropnames daarbij en kregen steeds meer zin in onze reis!
Op donderdag 20 maart was het dan zover. Het was in Nederland prachtig weer geworden, dus voor het weer zouden we niet weg hoeven. Na de ochtend in de zon op een Gorcums terras doorgebracht te hebben vertrokken we tegen half twee richting Amsterdam. De gehele reis verliep zeer voorspoedig. Geen file gezien, bij Schiphol snel een parkeerplek gevonden en een prima vlucht gehad. Alleen hadden we op de luchthaven van Catania wat moeite om onze huurauto te vinden. Het kantoortje van Auto Union lag nogal verdekt opgesteld. Eenmaal ter plekke hoorden wij van de zeer behulpzame ‘Marco’ dat hij normaal gesproken een mailtje met de route verstuurde, maar dat hij via TUI helaas geen mailadres of telefoonnummer van ons had gekregen. Vandaar onze moeizame zoektocht! Tot grote vreugde van Gerrit konden we een ‘upgrade’ naar een ruimere auto krijgen. Uiteraard koos Gerrit voor een Ford Kuga; eindelijk weer een fatsoenlijke auto in zijn optiek😂.
Gelukkig was het een gemakkelijk weg naar het hotel, zodat we daar – mede dankzij de Engelssprekende navigatie – in één keer naartoe reden. Een uitermate vriendelijke receptionist heette ons hartelijk welkom. We werden duidelijk verwacht! Het “Una Hotel One” bleek een smaakvol ingericht hotel te zijn dat ons qua sfeer meteen beviel.
Met een heerlijk glaasje Siciliaanse witte wijn proostten we op onze voorspoedig verlopen reis. Het was een lange, maar prima dag geweest.
De volgende dag werden we al vroeg gewekt door een uitbundig schijnende zon. Ik zat om acht uur al op het terras dat zeker tweemaal zo groot als onze – wat kleine, maar zeer sfeervol ingerichte - kamer is.
Na het ontbijt besloten we naar de oude stad van Siracusa te gaan lopen. Met name de wijk Ortigia, oorspronkelijk gelegen op een eilandje, wilden we bezoeken. Daar waren namelijk de tempels van Apollo en Minerva. De tempel van Apollo stelde niet zo heel veel voor. Een paar zuilen, veel meer was het niet! De tempel van Minerva daarentegen is heel bijzonder. Deze tempel maakt nu deel uit van een indrukwekkende kerk, de 18e eeuwse barokke kathedraal! De zuilen van de oorspronkelijke tempel zijn daarin nog heel goed te herkennen.
De kathedraal ligt trouwens aan een prachtig, echt Italiaans plein. Hier zijn ook bepaalde scènes uit “Il Cattopardo” opgenomen.
Iets verderop kwamen we een groep kleine kinderen - ik schat uit groep 1/2 - tegen. Ze kregen verkeersles. Op een pleintje was een heel parcours uitgezet. Via oversteekplaatsen met zebra’s en verkeerslichten moesten ze een kleine route lopen, waarbij ze allerlei verkeersborden konden leren (her)kennen. Heel zinvol en schattig om te zien. Twee politieagenten met indrukwekkende gouden strepen en knopen ‘bewaakten’ het geheel.
Via allerlei gezellige kleine straatjes kwamen we vervolgens bij het Castello Maniace. Dit kasteel heeft een bijzonder strategische ligging op de punt van het eilandje. Aan drie kanten is het kasteel omgeven door water. Via kleine raampjes kon men de vijand in de gaten houden en zo nodig onder vuur nemen.
We vonden daarna een gezellig restaurantje aan de boulevard waar we heerlijk seafood hebben gegeten. Om een uur of half vijf keerden we zeer tevreden en ruim 16.000 stappen verder terug in het hotel. De eerste dag op Sicilië was al heel geslaagd geweest!

Weer tijd voor mooie verhalen en foto's, een goede reis na aanloop van jullie vakantie is toch heerlijk. Weer een prachtige serie mooie foto's Gerrit. Veel plezier
Kijken jullie weleens op WhatsApp, zo niet, moet ik maar gewoon mailen.