Van Göttingen naar Kassel
8 juni 2025 - Kassel, Duitsland
Via Göttingen naar Kassel
Op zondagmorgen hebben we de Nordufercamping bij Mardorf verlaten. Hoewel het er met Pinksteren dus erg druk was, hebben we daar weinig last van gehad. Een zeer grote groep afkomstig van de Vrijwillige Brandweer uit Minden had het duidelijk erg gezellig met elkaar. Volwassenen en kinderen van allerlei leeftijden sliepen in grote tenten en aten aan lange tafels. Iedereen had zijn of haar taak. Overdag hadden ze bovendien elders een programma. Achter ons stond een (vrienden/buren)groep uit Bielefeld. Zij hielden zich veelal bezig met surfen e.d.
Het weer is de afgelopen dagen weliswaar niet super geweest, maar is in vergelijk met de zeer verontrustende weersverwachtingen nog alleszins meegevallen. Er hebben zich in ieder geval geen grote vijvers rond de tenten, caravans en campers gevormd!
Onderweg naar Kassel, onze volgende bestemming, hebben we Göttingen met een bezoekje vereerd. Gerrit was daar ooit in zijn studententijd geweest. Met een groep medestudenten had hij de Theologische Faculteit van de Universiteit aldaar bezocht. Uiteraard kwam de stad hem na 53 jaar niet meer echt bekend voor, maar het was toch aardig er even te stoppen en een kop koffie te drinken. Verder was er de bekende (saaie) zondagsrust die zeker de Duitse plaatsen zo kenmerkt.
Göttingen bestaat al sinds de 10e eeuw. Al in het jaar 953 komt de naam ‘Gutingi’ in geschriften voor! Tijdens de Middeleeuwen was Göttingen – o.a. vanwege zijn textielnijverheid en ligging langs de Leine – een Hanzestad. De stad heeft sinds de 18e eeuw een universiteit. Deze zogenaamde Göttinger Universiteit is gesticht in 1734. De Gebroeders Grimm zijn als hoogleraren aan deze universiteit verbonden geweest. We blijven dus in de sfeer van de ‘Deutsche Märchen’. Het beeldje van de Ganzenhoedster staat als hét herkenningspunt van Göttingen te boek. Ik heb dit bekende sprookje van Grimm er nog maar eens op nagelezen. Mijn nogal negatieve ervaringen van vroeger met de Sprookjes van Grimm werden weer bevestigd. Het is een akelig moraliserend verhaal, waarbij het goede zegeviert, maar het kwaad wel op erg gruwelijke wijze gestraft wordt.
Rond 1900 was de Göttinger Universiteit hét centrum voor de theoretische Wiskunde en Natuurkunde. Bekende geleerden als Niels Bohr, Max Planck en Robert Oppenheimer hebben er gestudeerd en/of waren hier werkzaam. Toen echter in 1933 de universiteit verboden werd voor Joodse hoogleraren, vertrokken velen naar het buitenland. Deze zogenaamde ‘braindrain’ is Göttingen nooit meer te boven is gekomen.
Onze indruk van vandaag kwam hiermee overeen: een stad die ooit belangrijk en welvarend is geweest. Er staan monumentale panden doorgaans met vakwerk uitgevoerd. Nu lijkt er echter veel armoede te zijn. We hebben tenminste veel zwervers en daklozen gezien die met hun ziel onder de arm maar wat doelloos rondhangen. Echt triest hoe een – in principe schitterende - stad zo in verval kan raken.

Veel plezier nog met elkaar ....groetjes Adri en Thea
Weer een interessant verhaal, en ook leerzaam. Oude steden zijn toch ook best wel mooi, gelukkig viel het weer mee.
Hier wordt het ook beter weer, lekker weer een zonnetje. Veel plezier vandaag.