Romantische Strasse 1

10 juni 2026 - Wertheim am Main, Duitsland

Romantische Strasse 1

Woensdagmorgen zijn we met de camper naar Rothenburg ob der Tauber gereden. Zo’n 4 km met de auto. Met de benenwagen was het overigens slechts 1300 meter, maar het pad ging naar onze smaak te steil omhoog.

De Romantische Strasse kent allemaal pittoreske stadjes met één gemene deler: de vakwerkhuizen. Verder hebben ze elk iets eigens, zeker qua sfeer. Dit geldt ook voor Rothenburg.
Dit middeleeuwse stadje heeft een mooi bewaard gebleven vestingmuur (waar je net zoals in Nördlingen ook over kunt lopen!) met  vier poorten. Achter elke poort zit meteen een tweede poort/toren.

Dat alles is zo gaaf gebleven, omdat de Amerikanen in WOII opdracht hebben gegeven Rothenburg te sparen. Het mocht dus niet gebombardeerd worden!
We zijn eerst naar de  Marktplatz gelopen. Deze is best de moeite waard, maar het was er wel behoorlijk druk. Het heeft wat sfeer betreft wel iets weg van Trier en Cochem. Die plaatsen zijn weliswaar ook leuk en gezellig, maar veel te toeristisch. In de straatjes (met kinderhoofdjes!) zijn overal winkeltjes met toeristische, dus doorgaans nutteloze snuisterijen. Ik heb dan ook niets gekocht!

In Rothenburg komen veel toeristen uit Japan. Met dit land is er een partnerschap. Op de muur kwamen we allemaal bordjes met boodschappen van Japanners tegen. Het komt tamelijk bizar over om in Beieren een berichtje van meneer huppelepup uit Osaka te zien staan!

De specialiteit van Rothenburg is de sneeuwbal, een soort gebak. Je hebt ze in allerlei soorten: naturel met alleen poedersuiker, met pistachecrème, kaneel, met chocolade of roze glazuur etc. etc. Ik had de beschrijving ervan gelezen en die sprak mij niet zo aan. Gerrit wilde graag een pistachebol proberen, maar vond die ook wat tegenvallen (te droog!).

Verder staat Rothenburg bekend om de Hans Sachs Spiele. Hans Sachs is eind 15e eeuw in Neurenberg geboren. Hij is bekend geworden als de schoenmaker/dichter. Veel van zijn thema’s zijn terug te vinden in de sprookjes van Grimm. Wat hij te maken heeft gehad met Rothenburg is mij niet duidelijk geworden.

Een bijzonderheid is het zogenaamde ‘Kriminalmuseum’. Uiteraard wilden we dat niet missen. Het museum heeft een enorme collectie martelwerktuigen en schandkappen. Ik ben daar normaal gesproken niet zo’n fan van, maar de handschriften met wetboeken over de ontwikkeling in het strafrecht boeiden mij des te meer.

Na ons bezoek aan deze stad zijn we ca. 100 km noordwaarts gereden, merendeels over de Romantische Strasse. Nu zitten we op een Azurcamping bij Wertheim am Main en hebben een prachtige plek met uitzicht op de Main. We blijven hier twee nachten.

1. Marianne:
    10 juni 2026
    Wat bijzonder toch dat er her en der plaatsen zijn die niet gebombardeerd mochten worden. Rothenburg dus en Heidelberg, per slot de stad van de catechismus. Omgekeerd bombardeerden de Duitsers Krakau niet, zo’n juweel wil je bezitten. Geniet lekker verder.
  2. Thea:
    11 juni 2026
    Prachtige tocht die jullie maken.en inderdaad bijzonder dat er toch afspraken konden worden gemaakt tijdens de oorlog om steden te sparen.
    Fijne tocht verder ..