Twee dagen Kassel

10 juni 2025 - Kassel, Duitsland

Twee dagen Kassel

Zondag zijn we in de loop van de middag gearriveerd op onze camping vlakbij Kassel. De rest van de dag hebben we ons beziggehouden met het doen van kleine klusjes en het verkennen van de camping. Deze is schitterend gelegen aan de Fulda, waar de roeisport druk beoefend wordt.

Op Pinkstermaandag hebben we een ‘Stadtrundfahrt’ gemaakt. Per fiets zijn we eerst door een groot, prachtig aangelegd park gereden. Heel veel verschillende bomen en talloze vijvers kwamen we tegen voordat we op de Papinplatz arriveerden, waar het verzamelpunt voor de excursie was.

De bus was aardig vol en de tocht van ruim twee uur was leuk, mede dankzij een allervriendelijkste buschauffeur. Na anderhalf uur was er een stop van zo’n dertig minuten. Er was gelegenheid om het Herculesmonument te bekijken. Dit koperen standbeeld van de halfgod Hercules dateert uit begin 18e eeuw en is 8.3 mtr. hoog. Het staat op een zogenaamd octogoon (= achthoekig) bouwwerk dat werkelijk foeilelijk is. Wel heb je vanaf daar een schitterend uitzicht over de Wilhelmshöhe (UNESCO - Werelderfgoed!) en heel Kassel!

Deze excursie heeft allerlei interessante feiten aan het licht gebracht. Ik noem er een paar. Kassel is een middelgrote stad met ruim 200.000 inwoners. Ook schijnen er talloze wasberen in en om de stad aanwezig te zijn! Er zijn behoorlijk wat hoogteverschillen (onze elektrische vouwfietsjes komen dus goed van pas!). Deze Duitse stad is in 1943 tijdens een bombardement bijna volledig verwoest. Na de oorlog heeft men ervoor gekozen de verwoeste gebouwen niet te herbouwen, maar voor nieuwbouw te gaan. Wel zijn hier en daar – met name in de zeer groene buitenwijken – nog mooie, oude villa’s te bewonderen.
Tot de bekende Kasselaren werd ‘onze’ Johan Heesters gerekend. Over geschiedvervalsing gesproken!
Ook zijn we de Gebroeders Grimm weer tegengekomen. Ze zijn hier geboren en aan hun moeder Dorothea is een standbeeld gewijd. Zij was de dochter van een gemeenteraadslid uit Kassel en haar man was advocaat. Een vooraanstaand echtpaar dus dat financieel in staat was om in ieder geval deze twee beroemde zonen een goede opvoeding te geven. Het gehele gezin bestond overigens uit negen kinderen: acht zonen en één dochter!

Dinsdag hebben we onze kennismaking met Kassel vervolgd. Deze stad heeft de bijnaam “Hessisch- Siberien”, omdat deze “die einzige Stadt der DDR im Westen” is. Deze bijnaam is goed te begrijpen, als je de talloze woonblokken in Oost-Duitse stijl in ogenschouw neemt! Deze zijn vlak na WOII ‘uit de grond gestampt’ om de woningnood zo snel mogelijk op te kunnen heffen.

Om in de ‘sprookjessfeer’ te blijven besloten we het museum “Grimmwelt” te bezoeken. Alle bekende sprookjes van Grimm worden daar op een originele manier verteld. We hebben o.a. het sprookje van Repelsteeltje beluisterd dat op een heel pakkende manier verteld werd door diverse mensen, jong en oud en in allerlei verschillende talen. Er was zelfs iemand die het verhaal in gebarentaal vertelde!
Wat wij echter niet verwacht hadden, was dat er in het museum tevens veel aandacht wordt geschonken aan het grote woordenboek dat de Gebroeders Grimm hebben samengesteld. Het deed mij natuurlijk heel erg denken aan mijn studentenbaantje bij het WNT, het grote woordenboek der Nederlandse Taal. Ook daar was in de zeventiger jaren nog sprake van simpel kopieer-, knip- en plakwerk om de gegevens te verzamelen, waar de redacteuren vervolgens mee aan de slag gingen om een nieuw lemma voor het woordenboek samen te stellen. Ik heb toen ‘meegewerkt’ aan het lemma ‘verandering’!

Op de terugweg hebben we nog een wandelingetje over het zogenaamde ‘Blumeninsel’ gemaakt. Deze - notabene al in de tweede helft van de achttiende eeuw! - schitterend aangelegde botanische tuin vormde een mooie afsluiting van ons verblijf in Kassel. Morgen verder naar de Edersee.

1. Carolien en Hans:
    10 juni 2025
    Leuk om over Kassel te lezen! Zijn we nog nooit geweest, dus zeker een aanrader zo te lezen.
    Liefs Hans en Carolien
  2. Gerard:
    hoi Ellen,
    dit was weer een fijn verhaal, mooi uiteen gezet, met fraaie foto's van Gerrit.
    Kassel blijkt een bijzondere stad, als enige stad van de DDR.
    Heerlijk om af te sluiten met een heerlijke wandeling door de aangelegde botanische tuin.
    fijne avond
    op naar morgen, met weer een mooi verhaal.
    p.s. groeten aan Gerrit
  3. Thea:
    10 juni 2025
    Leuk verhaal weer Ellen..en een prachtige stad is Kassel zo te zien..en mooie foto's..bedankt Gerrit.
    Geniet nog verder en volgens de berichten wordt het warmer weer..ook niet verkeerd.lieve groetjes Thea
  4. Elisabeth:
    13 juni 2025
    Gerrit gingen wij indertijd niet via Kassel naar de voormalige DDR?