Caldera de Bandama

13 februari 2026 - Puerto Rico de Gran Canaria, Spanje

Caldera de Bandama

Op vrijdag de 13e besloten we de Caldera (=krater) de Bandama te bezoeken. Dit is één van de tien bezienswaardigheden op Gran Canaria die je volgens ons Globus reisgidsje zeker niet mag missen! Dit bleek een volkomen terechte opmerking.

Ten eerste was de weg vanaf – zeg maar – de luchthaven spectaculair. De uitgestorte lava bleek tot zeer vruchtbare grond geleid te hebben. Een schitterende vegetatie was het gevolg. Overal bloeiden bloemen en ook de palmen stonden er zeer florissant bij. Ook het feit dat er verder naar het noorden toe meer regen valt, zal een factor van betekenis zijn. Wij hebben af en toe onderweg ook wat lichte regen gehad en bovendien waaide er een behoorlijk frisse noordwestenwind. Wij hadden helaas geen rekening gehouden met dit weer op vrijdag de 13e (!) en hadden dan ook – voor het eerst! – geen trui o.i.d. bij ons!

Eenmaal boven bij de krater waren we sprakeloos. We stonden aan de rand van een enorm gat met een diameter van 1000 meter en een diepte van 200 meter. Op een gegeven moment – duizenden jaren geleden – is zeewater in contact met de hete magna gekomen. Hierdoor ontstond er een damp, waarna door de oplopende druk de vulkaankegel ontplofte. Vulkaanas en lava kwamen in de wijde omtrek terecht en grote brokken lavagesteente zijn als een soort bommen door de lucht geslingerd en zijn nog her en der te vinden! Wat een angstaanjagend schouwspel moet dat geweest zijn!

Eenmaal boven ging de weg niet verder en hebben we onze auto bij de golfclub geparkeerd. Toen we daar koffie wilden gaan drinken, bleek het – zoals wij trouwens wel verwachtten - een privéclub te zijn. De vriendelijke receptioniste had echter een lumineuze oplossing. Als wij nu uitgebreid haar foldertje zouden bestuderen om te overwegen lid te worden, konden we ‘gewoon’ naar binnen. Met een grote glimlach wees ze ons vervolgens de weg naar het restaurant. Vanaf daar had je een prachtig uitzicht over een onberispelijke ‘green’ en een ook verder schitterend onderhouden terrein. De koffie bleek er trouwens best goedkoop. Boften wij even!

De ijzige wind trotserend zijn we toch maar de Pico de Bandama opgegaan om vervolgens in een restaurant met een geweldige maaltijd weer op temperatuur te komen. Met dank aan een uitstekende chauffeur draaiden we tegen vieren weer de parkeerplaats vlak bij het hotel op. Wat een verrassende dag!

1. Thea:
    13 februari 2026
    Weer een geweldige beleving Ellen .. super avontuurlijk.
    Fijn weekend. En extra mooie dag morgen samen, dan is er wat te vieren.fijne avond.
  2. Marion:
    13 februari 2026
    Indrukwekkend zo'n krater. Moest je in je hotelkamer ook de folder bestuderen om er te mogen overnachten (zie foto)
  3. Ronald Hage:
    13 februari 2026
    Zo levert vrijdag de 13de soms toch ook verrassende mooie momenten op! Hopelijk geldt dat voor iedereen vandaag. Hier barst in het zuiden het carnaval los!
    Nog mooie dagen daar!
  4. Carolien en Hans:
    13 februari 2026
    En nu gaan jullie golfen…😀😀liefs
  5. Gerard:
    14 februari 2026
    Gerrit/Ellen,
    Van harte gefeliciteerd, maak er een mooie dag van.
    Op naar weer een mooi avontuur. Die van gisteren was een prachtig en interessant verhaal . Geniet van deze dag.