Met de bus naar Taormina

2 april 2025 - Letojanni, Italië

Met de bus naar Taormina

Gisteren heb ik aan het einde van de middag heerlijk gezwommen in het verwarmde binnenbad (38 graden). Hoewel het zwembad bij het hotel hoorde, moest je er wel apart voor betalen. Ik vond €10 royaal aan de prijs, maar dan had je er wel ook een badmutsje bij 🤣. Dit was namelijk verplicht!
Vanaf 19.00 uur kon je eten in het restaurant. Toen we daar ca. 19.10 uur binnenwandelden, schrokken we ons dood. Wat een drukte; inderdaad net het buffetrestaurant op een cruiseschip! De meeste tafels waren trouwens gereserveerd voor groepen, zodat we niet eens zo gemakkelijk een tafeltje konden bemachtigen.

We hebben goed geslapen, hoewel de airco het niet deed. Toen ik daar vanmorgen bij de receptie ‘mijn beklag’ over deed, bleek dat de airco nooit vóór 1 mei in gebruik werd genomen. Bovendien was het volgens de receptioniste pas ‘de eerste mooie dag’ en daar had ze natuurlijk absoluut gelijk in. Een strakblauwe lucht en zon op ons terras was wel heel anders wakker worden dan de dag ervoor!

Na het ontbijt namen we de funicolaire van  hotel Olimpo naar hotel Antares. Een geweldige service; ik kan niet anders zeggen. Vanaf daar gingen we met de ‘gewone’ lift verder naar beneden. Daar was een bushalte, waar elk uur een bus naar Taormina stopt. De bus reed langs de kust en klom vervolgens via een paar behoorlijke haarspeldbochten naar het hooggelegen plaatsje Taormina.
Na de eerste ‘ochtendcappucino’ hebben we kaartjes gekocht voor het “Teatro Antico”. Dit amfitheater dateert uit de 3e eeuw v. Chr. en is goed bewaard gebleven. Echt schitterend om te zien. Er worden daar nog steeds voorstellingen gegeven. Ook vandaag waren ze bezig – op zijn Italiaans – een podium op te bouwen. Wij hebben nauwelijks voortgang kunnen constateren in de anderhalf uur dat we er rondgelopen hebben.

Taormina is een pittoresk plaatsje en heeft veel schrijvers geïnspireerd tot het maken van romans en gedichten. Er wordt hier nog elk jaar een Boekenfestival, Taobuk geheten, gehouden. Maar liefst 21 auteurs en andere beroemdheden worden hier dan geëerd en herdacht.  Zo heeft b.v. Oscar Wilde een tijdje in Taormina gewoond. Hij was gek op dit kustplaatsje en schreef er “Tale of Taormina”. Er staat een – overigens erg lelijk - beeld van hem voor Hotel Victoria op de Corso Umberto. Daar logeerde hij toen namelijk.
Begin twintiger jaren van de vorige eeuw woonden D.H. Lawrence en zijn vrouw in Taormina. Lawrence schreef hier “Lady Chatterley’s Lover”. Het boek is geïnspireerd door de verhalen van een Engelse dame die hij daar ontmoet had. Ze had een affaire met haar tuinman gehad. Naast bovengenoemde schrijvers blijken ook acteurs als Richard Burton en Elisabeth Taylor regelmatig in Taormina gesignaleerd te zijn. Bovendien is de film The Godfather voor een groot deel in Taormina opgenomen. Cultuur alom dus!
Uiteraard mogen we ook ‘onze eigen’ Arnon Grünberg niet vergeten, als je het hebt over schrijvers die zich hebben laten inspireren door Sicilië in het algemeen en Taormina in het bijzonder. Hij heeft immers “De dood in Taormina” geschreven.

Via de zogenaamde Giardini Comunale zijn we voorzichtig afgedaald naar de bushalte. Deze tuinen zijn schitterend. We liepen o.a. midden tussen palm-, olijf- en bananenbomen. Verder waren er diverse aparte bouwwerken en hebben we een monument voor zeelieden (inclusief duikboot!) gezien.
Rond 15.00 uur zijn we weer met de bus teruggereden naar Letojanni en hebben we daar op het strand heerlijk gegeten. Een late lunch of een vroeg diner of hoe je het maar noemen wilt. In ieder geval konden we hiermee die massaliteit in het restaurant van ons hotel vermijden!

1. Lilianne:
    2 april 2025
    Wat een prachtige plek op aarde!🌞💋
  2. Marianne:
    2 april 2025
    Prachtige foto met het doorkijkje!!
  3. Gerard:
    2 april 2025
    Wat een prachtig verhaal, mooi stukje geschiedenis. En de foto' s zijn weer prachtig.
  4. Thea:
    2 april 2025
    Schitterend Ellen...en het weer is geweldig mooi nu.
  5. Carolien en Hans:
    Zo mooi het theater en de zee….prachtig (toeristisch) plaatsje!!! 😍😍
  6. Connie:
    3 april 2025
    wat fijn dat jullie nu ook zo'n lekker weer hebben op zo'n mooie plek. De wereld ziet er net iets leuker uit in de zon.