De Adriatische kust
30 mei 2026 - Lucija, Slovenië
De Adriatische kust
En toen waren we dus ineens in een heel andere wereld. Na een verblijf in een uitermate bosrijke omgeving zijn we nu aan zee met kustplaatsjes met Italiaanse allure. Het contrast kan bijna niet groter zijn.
Onze - overigens zeer matige - camping ligt aan een grote baai, de Golf van Triëst. Je kunt bij helder weer Venetië aan de overkant zien liggen. Dit gebied is lange tijd in Italiaanse handen geweest. Veel begrippen staan hier in het Sloveens en het Italiaans. Er staat bijvoorbeeld op de bussen: Piran en Pirano, Portoroz en Portorose.
Ook Oostenrijk heeft hier trouwens nog een tijdje de scepter gezwaaid.
In de reisgids wordt Piran als Klein Venetië aangeprezen. Ik wilde daar dan ook graag naartoe. Zaterdagmorgen hebben we om 10.00 uur de bus genomen die ons in een kwartiertje naar dit plaatsje bracht.
Het is inderdaad een heel pittoresk stadje. Het heeft zo’n 4000 inwoners. In de naam Piran zit het Griekse woord ‘pyr’ dat vuur betekent. Waarschijnlijk zijn de oude Grieken hier - in hun streven naar Magna Graeca - ook al geweest en hebben ze hier een vuurbaken neergezet. Er staat ook nu nog een vuurtoren. Deze is weliswaar buiten gebruik, maar kun je wel bezichtigen. Natuurlijk hebben we dat gedaan. Dat leverde prachtige vergezichten op. Zowel over zee als over Piran zelf.
Wandelend door de nauwe en daardoor schaduwrijke straatjes raakten we betoverd door dit stadje. Het heeft een aantal aardige kerkjes en is een mooi, tamelijk groot plein dat – heel in de verte – aan het San Marcoplein doet denken. Midden op dat plein staat het standbeeld van Tartini, de beroemdste componist van Slovenië (1692-1770). Hij heeft een viool in zijn handen en wordt ook wel de ‘duivelsviolist’ genoemd.
Er zijn overal pleintjes met kleine fonteinen. Bovendien hebben de stadsmuur en de palazzi duidelijk een Venetiaanse uitstraling. Kanaaltjes en bruggetjes, toch zeer typerend voor Venetië, ontbreken echter.
Tenslotte hebben we heerlijk geluncht op een terrasje langs de boulevard. Echt een feestelijk, zomers uitstapje dus!

Fijne avond...
wij zijn jaloers..