Radovljica
25 mei 2026 - Ljubljana, Slovenië
Radovljica
Op de bergtoppen is de sneeuw in een paar dagen tijd verdwenen, letterlijk als ‘sneeuw voor de zon’. Onze roeier op het meer van Bled heeft gelijk gehad!
Na een laatste duik in het prachtige zwembad, een ontbijtje buiten en de gebruikelijke opruimwerkzaamheden hebben we de Rivercamping verlaten. Op de faciliteiten was weliswaar helemaal niets aan te merken, maar deze camping was naar onze smaak echt te groot en te druk. Er waren vooral veel Duitse gezinnen met kinderen. Veel Duitse deelstaten kennen namelijk nog de pinkstervakantie. Vandaar!
Toen de weg via Bled naar de Savicawaterval bij de camping al vaststond, besloten we die maar over te slaan. We zouden in Kroatië bij de Plitvicemeren nog genoeg watervallen tegenkomen. We hadden er weinig trek in om met dit warme weer in de file te staan.
Ik had gelezen dat Radovljica, een plaatsje vlakbij Bled de moeite waard was. Het imkerijmuseum had niet meteen onze belangstelling, maar het plein met talloze barokhuizen wel. En koffie zouden ze ongetwijfeld ook wel ergens schenken!
We besloten dus de camper in Radovljica te parkeren en het kleine stadje te verkennen. Allereerst troffen we een prachtig monument voor de gevallen partizanen aan. Ik moet bij het woord ‘partizanen’ altijd meteen aan A. den Doolaard denken, wiens boeken zich vaak op de voormalige Balkan afspelen. Ik denk bijvoorbeeld aan de Herberg met het hoefijzer. Hier zijn partizanen op de vlucht vanwege een geval van eerwraak. Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de Noord-Albanese Alpen. Een onherbergzaam gebied, vergelijkbaar met de Alpen in Slovenië, waar je als onervaren wandelaar snel in de problemen kan komen.
Aan het centrale plein liggen de – in onze reisgids aangekondigde en aanbevolen – barokke huizen. Ze bleken inderdaad schitterend en zeer fotogeniek! Ook het kerkje ter plaatse was prachtig. De versieringen van de pinksterdienst hingen er nog!
En last but not least: er werd verrukkelijke koffie geschonken. Tijdens de koffie raakten we aan de praat met een Duits gezin met kinderen in de basisschoolleeftijd. Hun vakantie was net begonnen en duurde nog t/m vrijdag 5 juni. Zo kwamen uit de regio Beieren en daar hadden alle kinderen inderdaad nu vakantie. In het Noorden van Duitsland kent men trouwens geen pinkstervakantie.
We hebben een mooi, schaduwrijk plekje op Ljubljana Resort Hotel en Camping toegewezen gekregen. Schaduw is echt nodig, want het is vandaag benauwd met 29 graden. Niet zo aangenaam, zeker nu blijkt dat het zwembad pas half juni opengaat. Wat een pech!

Groetjes!