Paasweekend in Lille
19 april 2026 - Gorinchem, Nederland
Paasweekend in Lille
Het is alweer twee weken geleden dat wij het paasweekend in Lille doorbrachten. Hierbij alsnog een kleine impressie van een geslaagde vierdaagse trip.
Op vrijdag 3 april zijn we op tijd naar Best gereden om na de koffie met Jacob en Bea naar Lille te rijden. We gingen via Roubaix om aldaar ‘Musée La Piscine’ te bezoeken.
Dit museum overtrof onze stoutste verwachtingen. Het was in één woord: wonderschoon. De oude zwembadranden met blauwe mozaïeksteentjes zijn bewaard gebleven en vormen een afscheiding van ca. een meter boven de vlonders die langs het overgebleven - smalle en nu erg ondiepe -bassin zijn aangebracht. Op deze houten vlonders zaten diverse klasjes basisschoolleerlingen gezellig (en zeer braaf!) te tekenen. Erg leuk om te zien.
Het zwembad is gebouwd op initiatief van burgemeester Jean-Baptiste Lebas van Lille en is in 1932 geopend. Het was zijn droom om de tamelijk arme bevolking een zwembad te ‘geven’, maar dan wel een mooi zwembad in Art Deco en niet zo’n ‘ordinair’ sportfondsenbad! Deze droom is zeker uitgekomen!
Aan weerszijden van het zwembad staan standbeelden en in de nog zeer herkenbare badhokjes zijn - regelmatig wisselende - exposities te vinden. Er was eigenlijk veel te veel om in één keer goed te kunnen bekijken. Misschien gaan we dus nog wel eens terug!
Ons hotel in hartje centrum van Lille was aardig en de kamer was redelijk ruim. Wel was alles in de kamers erg laag vanwege de onderrijdbaarheid voor rolstoelen. De parkeergarage onder het gebouw en het ontbijt waren echter weer prima. Kortom: een dikke voldoende!
Ik zal een aantal hoogtepunten van Lille noemen. Place de la République is daar zeker één van. We hebben het plein vooral zondag met alle bedrijvigheid rond de ‘Marathon de Lille’ gezien. Het was er toen een gezellige boel.
Het Palais de Beaux Arts dag aan dit plein ligt, hebben we helaas niet kunnen bezoeken, want op 2e paasdag bleek het museum pas om 14.00 uur open te gaan. Dat vonden wij - gezien de verwachte drukte op de terugweg – te laat worden!
We hebben onze ogen uitgekeken op de Grand Place. Hier staan diverse fraai gerestaureerde gebouwen. De indrukwekkende oude beurs, Vieille Bourse, dateert uit het einde van de 17e eeuw. De gevel is rijkversierd in de stijl van de Vlaamse renaissance, zoals bijvoorbeeld te zien is aan de kariatiden. Op de binnenplaats staan 24 identieke huisjes, dicht tegen elkaar aangeplakt met een arcade ervoor. Toen wij er waren, stonden daar- zoals trouwens elke middag - kraampjes met oude boeken en prenten.
Ook staat er een grote zuil op het plein. Deze Colonne de la Déesse is in 1845 opgericht, als herinnering aan de belegering van Oostenrijk. Er staat een inscriptie op de sokkel die vermeldt dat de toenmalige burgemeester, André geheten, geweigerd heeft de stad over te geven.
Op de achtergrond torent het oude Belfort dat tegen het moderne stadhuis aanstaat, boven de andere gebouwen van de stad uit. Ook hier zijn elementen in de stijl van de Art Deco te herkennen!
We hebben twee prachtige kerken bezocht. De eerste is de Eglise Saint Maurice, een zogenaamde hallenkerk uit de 14e eeuw. Het bijzondere van een hallenkerk is dat de zijbeuken (bijna) even hoog zijn als het middenschip, wat een apart effect geeft. Er zitten prachtige glas-in-loodramen in deze kerk die overigens voor het merendeel van na WOII zijn.
De andere kerk die wij bezocht hebben, is veel moderner. Met de bouw van deze Cathédrale Notre-Dame-de-la-Treille is men al in 1845 begonnen, maar deze kerk werd steeds maar niet afgebouwd. Pas in de 20e eeuw is de voorgevel afgewerkt met schitterende, lichtdoorlatende marmeren platen. Ook het roosvenster bovenin is erg mooi.
Er staat tevens een heel bijzonder beeld in deze kathedraal. Een vrouwenfiguur houdt een hoofd vast dat als een soort spiegel voor haar fungeert. Bovendien vond ik de moderne, tamelijk abstracte schilderijen die de statiën voorstellen zeer de moeite waard.
Tenslotte hebben we zeer genoten van de zogeheten ‘estaminets’. In deze merendeels als oude bruine kroegen ingerichte cafés/restaurants hebben we tweemaal heerlijke, authentieke Vlaamse gerechten gegeten. De derde keer hebben we een Afrikaans restaurant uitgeprobeerd. De meningen hierover waren overigens nogal verdeeld!

Van Edith en Paul hoorden we ook mooie verhalen over Lille dus wie weer gaan wij ook nog eens kijken.
Maar eerst naar Vresse sur Semoi om mijn verjaardag te vieren.
Sorry een beetje laat, maar ik zie de mail nu pas.
wat een prachtig verhaal weer, wat hebben jullie veel gezien, en ervan genoten. heerlijk dat jullie zo kunnen genieten, en in het bijzijn van vrienden, maak de reis compleet.