De Oslo Pass

25 augustus 2024 - Oslo, Noorwegen

De Oslo Pass

Vanmorgen hebben we na het ontbijt onze Oslopas geactiveerd. Het was goed weer, dus was het plan om eerst naar het Vigelandpark te gaan. We namen tram 12, want het was lopend iets te ver (52 minuten). Deze tram stopt trouwens pal voor de deur van het hotel, dus gemakkelijker kan het bijna niet!

Het Vigelandpark maakt deel uit van het Frognerpark en een bezoek aan dit park is zeer de moeite waard. Allereerst vanwege de bijzondere beelden die er staan, maar ook zeker vanwege de prachtige natuur. Het park is schitterend aangelegd en de grote hoeveelheid beelden is imponerend. De Noorse kunstenaar Gustav Vigeland heeft meer dan dertig jaar lang (van 1907 tot 1942) gewerkt aan 212 bronzen en stenen beeldhouwwerken. Zij symboliseren allemaal de kringloop van het leven. Zowel baby’s als oudere mensen worden in alle (on)mogelijke standen afgebeeld. Ik las dat Vigeland in deze beelden allerlei jeugdtrauma’s verwerkt heeft. We hebben onze ogen uitgekeken naar deze – af en toe best beklemmende – beelden.

Hierna zijn we met de tram naar Aker Brygge gegaan. Deze nieuwe wijk is rondom het Oslofjord gebouwd. Naast veel – hoogstwaarschijnlijk peperdure – appartementen is de horeca sterk vertegenwoordigd. Er zijn talloze – doorgaans drijvende – cafés.
Voor de kust liggen kleine huisjes te dobberen, waarin sauna’s bleken te zitten. We zagen regelmatig mensen het fjord inspringen om daar af te koelen na zo’n saunasessie. Ook zijn er veel boetiekjes, waar je o.a. dé Noorse uitvinding (= de kaasschaaf😀!) schijnt te kunnen kopen. De winkels zijn echter op zondag gesloten, dus ik kan dit verhaal niet bevestigen noch ontkennen!
We hebben hier genoten van de zon, het water en de gezellige sfeer. Heel Oslo loopt hier op zondag – samen met de talloze toeristen! - te flaneren over de brede boulevard.
Op de terugweg naar het hotel hebben we de opera, het reuzenrad en het Munchmuseum aan de overkant zien liggen. Maandag willen we in ieder geval het museum en hopelijk ook de opera van binnen bekijken.

Na een korte pauze in het hotel zijn we – wederom per tram – naar het station gereden om daar de trein naar Gjettum te nemen, waar Koen en Fenna en de kinderen wonen. Zoals Koen met Gerrit had afgesproken, kwam hij ons om 17.00 uur bij het plaatselijke station ophalen. De autorit naar het huis van Koen en Fenna duurde slechts een minuut of vijf. Het huis is helemaal gerenoveerd en is prachtig gelegen tegen een heuvel aan met een schitterende grote tuin van 1200 m2.
Het was erg leuk om nader kennis met hen en Simon en Robin te maken. We hebben een heel gezellig middag/avond gehad!

1. Gerard:
    26 augustus 2024
    hi vrienden,
    Alweer een prachtige reis, met veel bezienswaardigheden. ziet er prachtig uit, en natuurlijk speelt het weer ook een grote rol. Heerlijk genieten is toch wel een leuke bezigheid, ook de ontmoeting met familie is ook altijd gezellig.
    Geniet een maandag van jullie dag
  2. Ronald Hage:
    26 augustus 2024
    Hei Gerrit en Ellen, ik kan jullie voor 100% bevestigen dat de oorsprong van de Noorse kaasschaaf klopt. En dan vooral bedoeld voor de traditionele Noorse Brunost.
    Ook een aanrader het sfeervolle kleine Ibsen museum pal naast het Koninklijk Paleis. Veel plezier verder in Oslo