Mont Orgueil Castle

31 augustus 2026 - Saint Helier, Jersey

Mont Orgueil Castle

Vanmorgen moesten we eerst de teleurstelling verwerken dat ons boottripje van dinsdag naar Guernsey gecanceld was. Volgens het reisbureau was dit vanwege een technisch mankement aan de – blijkbaar enige (?) – ferry naar dat eiland. Het leek ons nogal sterk, maar het is niet anders. De tamelijk sterke wind zou overigens ook een rol gespeeld kunnen hebben om het tripje af te blazen. Het kan rond de Kanaaleilanden namelijk behoorlijk spoken!

We gingen met bus 1 die vlak langs de oostkust naar dat kasteel voert. Het getijdenverschil konden we vooral op de terugweg goed zien, want alle bootjes lagen toen helemaal droog en het strand was vele malen breder. Er is hier dan ook een verschil tussen hoog- en laagtij van zo’n 7 tot 12 meter. De Waddenzee is hier niets bij vergeleken!

Het kasteel kun je al van verre zien liggen. Het ligt op een rotspunt en rijst als het ware op uit zee, daarbij de Royal Bay of Grouville dominerend. De Franse kust (ca. 20 km) kun je met het blote oog zien liggen!
Het kasteel dateert uit de 13e eeuw. In 1204 had King John al zijn bezittingen in Normandië verloren. Toen de bevolking van Jersey besloot ‘Engels’ te blijven, moest de verdediging tegen Frankrijk op peil gebracht worden. Zo begon de geschiedenis van het kasteel dat daarna herhaaldelijk verbouwd en uitgebreid is.

De weg er naartoe is behoorlijk steil en eenmaal binnen in deze middeleeuwse burcht raak je snel je oriëntatie kwijt. Het is echt een doolhof. Je kunt op allerlei verschillende manieren het kasteel verlaten. Handig in geval van gevaar!

Na dit interessante bezoek en een lunch met ‘zeefruit’ hebben we de bus teruggenomen. Een luidruchtig groepje – waarschijnlijk zatte – Engelsen was (helaas 🥲) ons reisgezelschap. Eenmaal terug in St. Helier hebben we een wandeling langs de haven gemaakt. Daar kon je nog beter zien wat voor problemen het laagtij oplevert. De boten konden de haven namelijk voorlopig niet meer verlaten!
We sloten deze dag af met gezellige muziek uit ‘onze tijd’. Twee ‘oude knakkers’ speelden op hun elektrische gitaren de sterren van de hemel!

1. Carolien en Hans:
    31 augustus 2026
    Wat jammer dat jullie niet een dagje naar Guernsey konden. Wij vonden Guernsey eigenlijk mooier en ruiger! Liefs
  2. Thea:
    31 augustus 2026
    Mooie foto's Ellen en leuk verhaal..zo te zien tevens goed weer.geniet weer verder.liefs!!
  3. Michel den Uijl:
    31 augustus 2026
    Het klinkt als een mooie reis, ondanks de geannuleerde trip naar Guernsey. Blijf ervan genieten!
  4. Elisabeth:
    1 september 2026
    Nou dat is een mooie trip! Go go! Enjoy !!