De Royal Run
22 mei 2024 - Sønderborg, Denemarken
De Royal Run
In de Trouw van dinsdag 21 mei zag ik een klein artikeltje dat mijn aandacht trok. De koning van Denemarken, Frederik X (55 jr.) en diens zoon, kroonprins Christian (18 jr.), hebben mee gedaan aan de zogenaamde “Royal Run”. Deze wordt sinds 2018 jaarlijks georganiseerd en is bedoeld om het Deense koningshuis beter te leren kennen. De wedstrijd kent verschillende afstanden, namelijk 1.6, 5 en 10 km en wordt op verschillende plaatsen gehouden. Frederik deed mee in Fredericia en Christian in Bronderslev. Wij hebben echter niet de eer gehad één van beide koninklijke hoogheden te ontmoeten, al had ik in onze reisgids van de ANWB gelezen dat de Deense Koninklijke familie zich erg thuis voelt op Als, het eiland waar Sønderborg op ligt.
Om toch enigszins een koninklijk gevoel te krijgen hebben wij woensdag het Sønderborgslot bezocht. Het Deense koningshuis heeft roerige tijden gekend. Tot halverwege de negentiende eeuw behoorden o.a. Sleeswijk, Holstein en Lauenburg en bovendien Groenland, IJsland en zelfs enkele Caribische eilanden (verkocht aan de VS, de huidige Maagdeneilanden) ook bij Denemarken. Het was dus een groot en welvarend koninkrijk, waar de Deens-Duitse oorlog (1863-1864) een einde aan maakte!
Vlak voor WOII is er nog een referendum gehouden, waarin aan de mensen in Zuid-Jutland gevraagd werd of ze niet weer bij Duitsland wilden horen. Meer dan 90% van hen wilde dat niet. Vervolgens heeft Hitler Zuid-Jutland maar ‘ingepikt’. Na de oorlog is het gebied weer Deens geworden. Bijna iedereen spreekt hier overigens nog wel Duits. Wij dachten dat de meeste Denen een hekel hadden aan de Duitse taal, maar dat valt wel mee. De meeste oudere mensen zijn het Engels niet machtig.
Al in de twaalfde eeuw is er in Sønderborg een slot gebouwd om het eiland Als te beschermen tegen Wendische zeerovers. Koning Valdemar de Grote (1146-1182) liet een tweede kasteel bouwen en noemde dat het Sønderborgslot. Het slot is in 1864 zwaar beschadigd, zodat er van de oude glorie niet zoveel meer over is. De vier torens zijn er bijvoorbeeld niet meer.
Wat dat ‘Wendische’ (= Slavische) betreft: er blijkt zelfs een Hollands-Wendische oorlog geweest te zijn en dat was – je raadt het vast al! – een handelsoorlog, namelijk tussen Hollandse en Wendische Hanzesteden.
In het kasteel kreeg je een goed beeld hoe het Deense koningshuis via allerlei dwarsverbanden met diverse hertogdommen ontstaan is. Een aparte tentoonstelling is gewijd aan WOI, waarin de vrouwen een belangrijke plaats innamen. Zij moesten immers het meeste werk van de gemobiliseerde mannen overnemen. Ook het onderwijs kwam uitgebreid aan bod. Best interessant allemaal, maar over het algemeen was het een wat stoffige, ouderwets tentoongestelde hoeveelheid voorwerpen. Rijp en groen door elkaar heen. Ik heb zelfs Bert en Ernie (?!) gezien.
Aan het einde van ons bezoek aan het kasteel hebben we nog de slotkapel bezocht. Deze was nog volledig in authentieke staat. Heel indrukwekkend met dat oude, prachtig versierde orgeltje en een houten preekstoel.
Voordat we het kasteel ingingen, hadden we trouwens nog het geluk drie schitterende oude schoeners te zien. Eén tweemaster en twee driemaster. Twee daarvan kwamen uit Nederland, namelijk uit Kampen en Lemmer. Een schitterend gezicht!
Dat maakte onze dag sowieso al geslaagd, zeker toen tegen vieren ook de zon nog doorbrak!

In Denemarken wonen ook Lutheranen als je een kerk met een zwaan erop ziet dan is het een Lutherse kerk.
wat een geweldig mooi verhaal weer, vooral van het Sønderborgslot. mooi geschreven en verteld.
jammer dat het slot zo beschadigd is door een oorlog.
geweldig dat jullie nog de 2 driemasters en een tweemaster hebben kunnen zien.
zoals altijd weer een geweldige dag, met op het laatst nog een zonnetje.
fijne avond nog.
groeten ook aan Gerrit