De derde dag in Ribe
25 mei 2024 - Ribe, Denemarken
De derde dag in Ribe
Zaterdag is onze derde en tevens laatste dag op de Ribecamping. Deze camping zullen we niet licht vergeten. Op zo’n luxe camping hebben we namelijk nog nooit eerder gestaan. Gloednieuw sanitair: zeer ruim met grote grijze tegels, met een stenen bank van zeker een meter bij de douches en zelfs föhns bij de (zeer smalle, stijlvolle) wastafels. Het lijkt wel enigszins op een Wellnesscentrum!
De drie keukens zijn voorzien van de modernste apparatuur en er is een soort ontspanningsruimte met stoelen en banken, boeken en een gigantisch televisiescherm. Ook is er een groot buitenzwembad, maar in Denemarken gaan de buitenbaden helaas niet voor 1 juni open. Voor mij een groot minpunt!
Vanmorgen zijn we eerst naar de Lidl gefietst, een grote zaak aan het begin van Ribe. Toen we onze inkopen (van zegge en schrijve zeven stuks 😂) gedaan hadden, vonden we dat we wel een kopje koffie verdiend hadden. Terwijl we zaten te genieten van een ‘echte’ cappuccino met opgeschuimde melk, raakten we aan de praat met een Nederlands echtpaar. Het is verwonderlijk hoe snel je raakvlakken met vreemde mensen blijkt te hebben. Ze kwamen uit Den Haag, de mevrouw (Annelies geheten) had lesgegeven aan de Haagse Hogeschool (Sociale Wetenschappen) en haar man Kees had bij de gemeente Alkmaar met Piet Ijssels, de latere burgemeester van Gorinchem, samengewerkt. Het leverde een onverwachte en erg leuke ontmoeting op.
’s Middags wilden we toch nog een fietstochtje maken, hoewel het landschap ons niet bijzonder bekoorde. Het lijkt veel op de Alblasserwaard: plat, groen en tamelijk kaal. Er zijn eindeloze weilanden met veel koeien, waarbij het mestoverschot hier wel geen probleem zal zijn. Ook groeit er veel graan. In de bermen zie je wilde lupinen, paarse irissen en (uiteraard !) boterbloemen en fluitenkruid. Verder kom je hier veel paarse seringen tegen. Het doet me denken aan de verjaardag van mijn oma die op 31 mei jarig was. In haar tuin bloeiden dan altijd de seringen. Bij ons staan de seringen tegenwoordig al veel vroeger in mei in bloei. Toen wij op 17 mei uit Gorinchem vertrokken, was de meeste seringenbloesem al op zijn retour evenals de gouden regen die er hier nog prachtig bij staat. Daaraan kun je toch goed merken dat Denemarken een stukje noordelijker ligt en kouder is dan Nederland!
Vanavond gaan we tapas eten in het restaurantje op de camping en morgen trekken we verder naar Billund, waar we een camping gereserveerd hebben in verband met ons bezoek aan Legoland. We hebben vanuit huis al tickets voor maandag 27 mei geboekt. Wat zullen de kleinkinderen jaloers zijn!

Weer een heel mooi verhaal.
Leuk dat jullie mensen hebben ontmoet uit Nederland, en nog wel op het zelfde niveau.
Heerlijk toch, wens jullie veel plezier in legoland. Gr. aan Gerrit